Je hebt een fantastisch idee waar je echt in gelooft en wil daar het liefst je geld mee gaan verdienen. Te gek! Je hebt je plannen verder uitgewerkt en het is natuurlijk belangrijk dat je idee, dienst of product online onder de aandacht wordt gebracht. Met onderstaande stappen in gedachte is het prima mogelijk een eigen WordPress website te maken.

Stap 1. Een plan

Een nieuwe onderneming start je met het opstellen van een (bedrijfs)plan. Dit geld hetzelfde voor je (nieuwe) website? In het plan kan je een overzicht geven van:

 • De doelstelling van je website: wat wil je bereiken?
 • Je doelgroep: wie wil je met je website bereiken?
 • De structuur: welke pagina’s en informatie zijn noodzakelijk?
 • Huisstijl: Hoe breng jij je jezelf in beeld?

Stap 2. Content

Aan de hand van je plan bepaal je welke content (tekst & beeld) je op je website zou willen plaatsen. Schrijf teksten, selecteer afbeeldingen die je zou willen gebruiken. Let hierbij wel op de rechten die rusten op o.a. bestaande teksten en beeldmateriaal. Pixabay heeft een verzameling aan rechtenvrije beelden en je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen zelf beeldmateriaal te (laten) maken.

Stap 3. Domeinnaam en Hosting

Voordat je een website gaat maken moet je over een aantal dingen nadenken, zoals een goede domeinnaam voor je dienst of product en waar je je website gaat hosten. De domeinnaam brengt je naar je website zoals bij mij https://www.5514.nl en hosting is de fysieke plek bij een provider waar je website staat. Ik heb jaren geleden gekozen voor One.com hosting (met 1-click WordPress) gekozen. Maar er zijn natuurlijk meer goede providers, waar je je website onder kan brengen en waar je keuze heb aan diverse pakketten die passen bij het soort ondersteuning die past bij jou. Heb je weinig verstand van zaken? Dan doe je er goed aan om een pakket te kiezen waar je een back-up & herstel kan maken en waar je WordPress ondersteuning kan krijgen.

Stap 4.  CMS en WordPress (Divi)

CMS. je hebt er vast wel eens van gehoord en staat voor Content Management Systeem, er zijn diverse Content Management Systemen beschikbaar. Je hebt zowel betaalde als gratis CMS. WordPress, Joomla en Drupal zijn de bekendste gratis content management systemen. Het gebruik van CMS heeft veel voordelen:

 • Gebruiksvriendelijk
 • Uitgebreide mogelijkheden
 • Online marketing mogelijkheden
 • Goede doorontwikkeling

WordPress is helemaal meegegaan met de tijd en er bestaan dan ook heel veel mooie thema’s. Waar ik echter achter ben gekomen is dat er veel thema’s zijn die niet werken zoals beloofd en gratis thema’s uiteindelijk toch niet zo gratis zijn als ze denken. Sommige templates (bijvoorbeeld met Visual Composer) zijn allesbehalve gebruiksvriendelijk en andere templates zijn weer slecht geprogrammeerd/gecodeerd. Een template waar ik heel blij van wordt, is de Divi WordPress template. Door de Divi Page Builder heb je de mogelijkheid om geavanceerde pagina’s te bouwen, zonder daarbij zelf code te hoeven schrijven. Echter enige kennis van CSS is wel erg handig, maar niet noodzakelijk.

Divi bespaart veel tijd als je eenmaal de mogelijkheden kent. En ik kan je vertellen het pakket biedt een scala aan mogelijkheden!

Stap 5. Bouwen en publiceren

Als je voorgaande stappen hebt doorlopen kan je de verzamelde content gaan toevoegen aan je website. En als je helemaal tevreden bent kan je de website gaan publiceren. Er zijn overigens diverse plugins zoals Nifty beschikbaar die je website afschermen terwijl jij je website aan het bouwen bent.

Er zijn overigens meer handige Plugins die je kunnen helpen je website beter te maken zoals Yoast SEO. Maar daar ga ik graag een volgende keer verder op in 😉

En nu? Gefeliciteerd, je website staat live of hopelijk snel. Het zal nog de nodige aandacht van je vragen. Hoeveel aandacht dat ligt natuurlijk aan jezelf. Maar denk bijvoorbeeld aan:

 • SEO:  (Video) SEO optimalisatie, statistieken software installeren, de website aanmelden bij Google en de laatste puntjes op de i zetten.
 • Website verbeteren:  Denk aan conversie optimalisatie, content marketing en de website promoten.
 • Social Media: Breng je website onder de aandacht via de bestaande Social Media kanalen, met een Social Media Content Kalender.

Speciale aanbieding

Oké, ik begrijp dat niet iedereen de passie voor dit vak deelt. Maar dat maakt iedereen weer uniek. Mocht je je website liever samen met mij oppakken of aan me uitbesteden? Neem dan contact met me op. Dan maken we samen een plan van aanpak hoe je website te realiseren of te verbeteren. Want je website is nog maar het begin om je online zichtbaarheid te vergroten.

Ik wil je een speciale aanbieding doen die geldig is t/m eind februari 2018. Bij aanschaf van een strippenkaart 15 krijg je het WordPress Divi thema van Elegent Themes twv $249,- geheel kosteloos.